Küba’da üretilen aşı ve ilaçlar bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük merak uyandırdı.
Özellikle ileri evre hastalıklarda kullanılması ve yan etkilerinin çok az olması birçok kanser hastasında tedavileri için bir umut oldu.
Ancak başlangıçta Küba aşı ve ilaçlarının tüm kanserlerde etkili olduğu ve kanser hastalığını, başka hiçbir tedavi yapılmadan yok ettiğine dair yanlış bilgiler yüzünden birçok kanser hastası gereksiz yere Küba’ya gitti. Ya da gerekli olan standart tedavilerini yaptırmayı ertelediler.
Unutmamak gerekir ki Küba aşı ve ilaçları diğer kanser tedavileri gibi belli oranlarda etkili oluyor. Önemli olan Küba ilaçları konusunda deneyimli kişilerle görüşüp hangi kanser türünde hangi aşının uygulanabileceğini saptamak.
Benim bu konuda en büyük şansım Küba Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği Küba’lı medikal onkoloji uzmanları ile uzun süre birlikte çalışmak oldu. Birlikte çok sayıda kanser hastasını değerlendirdik ve Küba’lı doktorların deneyimlerinden yararlanma şansım oldu.
Küba aşı ve ilaçlarının etkileri ile ilgili bilimsel olarak tatmin edici bir bilimsel yayın yoktur. Sadece Racotumomab (Vaxira) ile ilgili Faz 3 çalışma yayınlanmış ancak bu çalışmada bilimsel çevreleri tatmin edecek kalitede bulunmamıştır. Bunun sonucu olarak dünyada bir çok onkoloji uzmanı bu ilaçlarla ilgili detaylı bilgilere ulaşamamaktadır.
Bu nedenle Küba aşı ve ilaçları ile uzun yıllar çalışmış Küba’lı doktorların kişisel deneyimleri ve elde ettikleri sonuçları öğrenmek ve birlikte çalışmak benim için önemli bir deneyim oldu. Böylece Küba aşı ve ilaçlarının hangi kanserde ve hangi evrede etkili olabileceğini deneyimli doktorlardan öğrenebildim.
Küba ilaçlarına nasıl ulaşabilirsiniz ? Küba'ya gitmek gerekli mi ?
Küba ilaçları için mutlaka Küba’ya gitmek zorunda değilsiniz. Eğer bu ilaçların hastalığınızda etkili olacağı saptanmışsa, doktorunuzun yazdığı reçete ile Türk Eczacılar Birliği’ne başvurup ücreti yatırarak Küba aşı ve ilaçlarına ulaşabiliyorsunuz.
Burada bilinmesi gereken nokta Küba aşı ve ilaçları mutlaka ‘’soğuk zincirde’’ saklanarak taşınmalıdır. Uygun olmayan şartlarda taşınan ilaçların bozulma olasılığı yüksektir. Bu yüzden kişisel olarak Küba’dan aşıyı getirmek bu soğuk zincir korunabilmişse uygun olabilir. Eğer hasta ya da aracı kurumlar aşıların taşınması esnasında özenli olmaz ise bu ilaçların etkisi azalabilir.
Önemli olan nokta hangi kanser türünde ve hangi evrede Küba aşı ve ilaçlarının kullanılabileceğini doğru olarak belirlemektir.
Küba aşısı nedir?
Küba’da üretilen iki aşı: Racotumomab (Vaxira) ve Cimavax EGF ve Nimotuzumab (Cimaher) adlı monoklonal antikor ilacı olmak üzere üç adet ilaç vardır. Bunların dışında Küba’da yeni bazı ilaçların araştırmaları devam etmektedir ancak henüz daha kullanıma sunulmamıştır.
Kanser aşıları nasıl etki eder hangi kanserlerde etkilidir?
Vücudumuzun savunma sistemi (immün sistem) kendi hücrelerinin kontrolsüz üremesi sonucu ortaya çıkan KANSER hücrelerini yabancı olarak tanıyamaz ve savaşamaz . Racotumomab (Vaxira) normal dokuda olmayan ancak kanser oluşumu sonrası gelişen bir proteini (NeuGcGM3 gangliosit) immün sisteme tanıtarak antikorların tümör hücreleri ile savaşmasını sağlar. Özellikle GM3 proteini küçük hücreli dışı akciğer kanserinde % 90 oranında pozitiftir. Bu nedenle Vaxira şu an için KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE kullanılmaktadır.Vaxira başlangıçta 14 günde bir 5 kez kullanılır daha sonra ayda bir kez devam tedavisi uygulanır. Cilt içine uygulanır. Yan etkileri çok düşüktür dolayısı ile hastada genel durumu bozacak bir yan etki çok ender görülür.
Cimavax EGF aşısı Küba’da ilk üretilen kanser aşısıdır. Çok fazla üretilerek hücrelerin kontrolsüz büyümesine yol açan EGF proteine karşı immün sistemin savaşmasını sağlayarak etki eder. Halen KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE kullanılmaktadır.Cimavax 14 günde bir uygulanır. Yan etkileri çok ender görüldüğü için güvenle kullanılabilir.Her iki aşının da ortak özelliği ileri evre akciğer kanserinde kullanılması ve kemoterapi veya radyoterapi ile gerileme sağlanmış ( yani tümör yükü azalmış ) olgularda tedaviye eklenmesi ve devam tedavisinde kullanılması sonucunda daha iyi etkiye sahip olmasıdır.
Küba ilacı NİMOTUZUMAB (Cimaher) hangi kanser türlerinde kullanılır?
Nimotuzumab Küba’da uzun yıllardır kullanılan ve EGF proteinine bağlanarak tümörün büyümesini engelleme özelliğine sahip. EGF üzerinden etki eden diğer ilaçlar normal dokulardaki EGF ‘ye bağlandıkları için yan etkileri daha fazla olabiliyor. Ancak Nimotuzumab sadece tümörlü hücre üzerinden etki ettiği için yan etkileri daha azdır
Nüks etmiş çocukluk çağı beyin tümörlerinde , Erişkinlerdeki grade 3 astrositom ve glioblastom tümörlerde , metastaz yapmış pankreas ve yemek borusu (özofagus) tümörleri ve Baş boyun (özellikle nazofarenks) kanserlerinde kullanılmaktadır. Nimotuzumab aynı şekilde küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde de kullanılabilir.
Vidatox hakkında
Aslında kanser tedavi ilacı olmamasına rağmen Türkiye’de çok kullanılan ‘’Mavi Akrep Serumu’’ içeren, Küba’da üretilen Vidatox hakkında maalesef yanlış bilgiler vardır. Birçok kanser hastası Vidatox u kanser tedavisinde etkin zannederek kullanmaktadır oysa seyreltilmiş akrep zehrinden oluşan bu destek ilacının anti-kanser özelliğini gösteren hiçbir bilimsel çalışma yoktur.
Küba aşılarının etkili olduğu kanser türleri sınırlı olduğu için birçok hastamıza mavi akrep serumu bir umut olarak satılmaktadır. Küba Onkoloji Enstitüsü başkanı Prof.Dr. Lorenzo Anasagasti mavi akrep serumu yani Vidatox’un kanser tedavisinde kullanılmadığını özellikle belirtmiştir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu ilacı değerlendirmeye almamıştır. Mavi akrep serumunun ağrı kesici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olduğu iddia edilse dahi bu özellikler klinik çalışmalarla ispatlanamamıştır. Bu nedenlerden dolayı mavi akrep serumu Vidatox’u tedavi amaçlı önermiyoruz, özellikle kemoterapisi devam eden hastaların Vidatox’u eş zamanlı kullanımını uygun bulmuyoruz.